27.08.2024

Taaleri Bioteollisuus on yksi maailman ensimmäisistä toimijoista, joka on kehittänyt kaupallisen mittakaavan torrefioidun biomassan tuotantolaitoksen. Biohiilellä voidaan korvata kivihiiltä esimerkiksi teräs- ja sementtiteollisuudessa.

Vuosien kehitystyö on tuottamassa tulosta. Joensuussa sijaitsevan torrefioitua biomassaa valmistavan laitoksen rakennustyöt ovat loppusuoralla, ja tuotanto käynnistetään syksyn aikana. 

Taaleri Bioteollisuuden biohiilen kehitysjohtaja Juha Hyvärisen mukaan tuotantolaitos on saavuttamassa täyden kapasiteettinsa vuoden 2025 aikana. Tämä tarkoittaa vuosittain 60 000 tonnia torrefioitua biomassaa.

Juha Hyvärinen on Taaleri Bioteollisuuden biohiilen kehitysjohtaja.

Kivihiilen korvaaja

Torrefioitua biomassaa kutsutaan tuttavallisemmin biohiileksi. Sitä jalostetaan biomassasta, jolle ei ole muuta teollista käyttötarkoitusta. Raaka-aineena voidaan käyttää esimerkiksi metsäteollisuuden sivuvirtoja, selluteollisuuteen soveltumatonta haketta ja nuoren metsän harvennuksesta syntyvää vähempiarvoista puuta. Hyvärisen mukaan tavanomaisesti tällainen biomassa on päätynyt poltettavaksi energiantuotantoon. 

”Metsäteollisuuden sivuvirtojen jalostuspotentiaali valuu hukkaan, jos biomassaa poltetaan. Nyt pystymme valmistamaan sivuvirroista korkeamman jalostusasteen tuotetta eli torrefioitua biomassaa.”

Torrefioidulla biomassalla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja tukea päästöjen vähentämistä sellaisilla teollisuudenaloilla, joilla päästöjen vähentäminen on haastavaa. Näihin aloihin kuuluu muun muassa teräs- ja sementtiteollisuus. 

Esimerkiksi Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen JRC:n mukaan sekä teräs-  että sementtiteollisuus tuottavat kumpikin noin 7 prosenttia globaaleista hiilidioksidipäästöistä. Kivihiilellä on olennainen vaikutus näiden alojen päästöissä. Biohiilen päästövähennyspotentiaali on merkittävä, kun sillä korvataan kivihiiltä näillä aloilla. 

Teräs- ja sementtiteollisuuden lisäksi  mahdollisuuksia löytyy aktiivihiilituotannosta, jossa biohiilellä voidaan korvata turvetta tai kivihiiltä. 

Biomassa torrefioituu pyörivässä lieriön muotoisessa reaktorissa. Reaktorin halkaisija on noin 5 metriä, ja se on noin 20 metriä pitkä.

Raaka-aine torrefioidaan noin 300 asteessa

Torrefioidun biomassan tuotanto alkaa raaka-aineen hankkimisella. Kun raaka-aine on tuotu tuotantolaitokselle ja pilkottu sopivaan muotoon, biomassa kuivataan viirakuivurissa. Tämän jälkeen kuiva biomassa ohjataan pyörivään rumpureaktoriin, jossa lämpötila on noin 250–350 astetta. 

”Biomassa kuumennetaan hapettomassa tilassa, joten se ei pala, vaan se hiiltyy.”

Torrefioinnin yhteydessä puuaineksesta syntyy sivutuotteena myös kaasua, jota hyödynnetään prosessiin tarvittavassa lämmöntuotannossa, kuten puun kuivatuksessa ja rumpureaktorin lämmittämisessä. Ylimääräistä lämpöä voidaan hyödyntää kaukolämmöntuotannossa.

Valmista torrefioitua biomassaa voidaan hyödyntää sellaisenaan, mutta kuljetusta varten se tiivistetään briketeiksi. Yksi briketti vastaa kooltaan suurin piirtein limutölkkiä tai muutamaa päällekkäin aseteltua jääkiekkoa. Torrefioitu biomassa tuoksuu hieman tervalta.

”Olemme yksi maailman ensimmäisistä, joka toteuttaa tämän kokoluokan kaupallisen mittakaavan biohiilen tuotantolaitoksen.”

Juha Hyvärinen ja Iiro Tiilikainen Joensuun tuotantolaitoksella.

Vuosien kehitystyön tulos

Joensuun tuotantolaitokseen kulminoituu useiden vuosien kehitystyö, joka kantaa nyt hedelmää. Kyse ei ole pelkästään konseptin pitkäjänteisestä suunnittelusta ja toteutuksesta, vaan taustalla on myös reaktorin toimittajan kattava ja pitkäjänteinen teknologinen kehitystyö.

”Voittavaan reseptiin tarvitaan teknologia, kysyntä, raaka-aine ja pääomaosaaminen. Meillä on kaikki nämä voittavan reseptin ainekset.”

Hyvärisen mukaan suunnittelu- ja rakennusvaiheessa avainasemassa on ollut muun muassa Taaleri Bioteollisuuden johtaja Tero Saarnon ja projektijohtaja Iiro Tiilikaisen teknillinen osaaminen. Juha Hyvärinen on liittynyt keväällä Taaleri Bioteollisuuden tiimiin. Hyvärinen on työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan metsäteollisuussektorilla muun muassa sahateollisuuden sivutuotteiden myynnin ja logistiikan parissa, ja hän täydentää tiimiä raaka-aineiden hankintaosaamisellaan.

Joensuun tuotantolaitos tarvitsee noin 200 000 kiintokuutiota raaka-ainetta vuodessa. Raaka-aine- ja tuotekuljetukset vastaavat käyntiajan mukaisille päiville suhteutettuna noin 15–20 rekkaa päivässä.

”Voittavaan reseptiin tarvitaan teknologia, kysyntä, raaka-aine ja pääomaosaaminen. Meillä on kaikki nämä voittavan reseptin ainekset.”

Joensuun tuotantolaitos tulee valmistuessaan olemaan Euroopan toiseksi suurin biohiilen tuotantolaitos. Taaleri Bioteollisuus kulkee myös koko maailman mittapuulla mitattuna aallon harjalla. 

”Olemme yksi maailman ensimmäisistä, joka toteuttaa tämän kokoluokan kaupallisen mittakaavan biohiilen tuotantolaitoksen.”

Lue lisää torrefioidusta biomassasta Joensuun Biocoal Oy:n verkkosivuilta.

Reaktori asennettiin Joensuun tuotantolaitoksella keväällä 2024.

« Takaisin: Artikkelit

Edellinen
Taaleri Energian aurinkopuistossa maata käytetään tehokkaasti: 500 lammasta laiduntaa alueella