Toimintaympäristö, puolivuosikatsaus H1/2024

Maailmantalouden ja pääomamarkkinoiden kehitys oli vuoden 2024 toisella neljänneksellä odotettua positiivisempaa erityisesti Yhdysvaltojen vetämänä. Euroopassa kehitys on ollut maltillisempaa ja talouden signaalit ovat heikentyneet kesän aikana. Inflaation hidastumisen myötä korkojen nousupaineet ovat tasaantuneet. Euroopan keskuspankki aloitti odotetusti koronlaskut kesällä, ja Yhdysvalloissa ensimmäisiä koronlaskuja hinnoitellaan syksylle. Työllisyystilanne on hieman pehmentynyt sekä euroalueella että Yhdysvalloissa, mikä hillitsee inflaatiopaineita entisestään. Epävarmuus saattaa lisääntyä Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla marraskuussa käytävien presidentinvaalien lähestyessä.

Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat vakiintuneet merkittäväksi osaksi institutionaalisten sijoittajien portfolioita, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden hajauttaa riskejä ja tasoittaa tuottoja. Omaisuusluokan kasvu on kuitenkin hidastunut, ja varainhankintaympäristö on pysynyt haastavana myös vuoden toisella neljänneksellä. Piristyvä yrityskauppamarkkina lisäisi pääomanpalautuksia sijoittajille, mikä puolestaan mahdollistaisi uusien sijoitussitoumusten tekemisen pääomarahastoihin.

Useat Taalerin toimintaa tukevat talouden megatrendit jatkuvat vahvana. Etenkin globaaleihin päästövähennys-, energiaomavaraisuus- ja kiertotaloustavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan jatkossa yhä enemmän yksityistä pääomaa. EU:n kestävän rahoituksen sääntely vahvistaa kestävien sijoitusten asemaa. Lyhyellä ja keskipitkälläkin aikavälillä markkinan hinnoittelumekanismit ja poliittiset päätökset voivat kuitenkin vaikuttaa kielteisesti kysyntään sekä kannattavuuteen.

Hallinnoitavat varat (mrd. dollaria) infrastruktuurisijoituksissa alueiden mukaan jaoteltuna, 2010-2027E

 

Uusiutuvan energian liiketoiminnassa toimintaympäristö säilyi kokonaisuudessaan hyvänä, vaikka Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, aikaisempi korkojen nousu ja inflaatiokehitys ovat nostaneet hankkeiden rakentamisen ja operoinnin kustannuksia ja luoneet epävarmuutta sijoittajien keskuudessa. Itä-Euroopassa on julkaistu uusia tukimekanismeja, joilla joudutetaan uusiutuvan energian investointeja. Eurooppa on onnistunut vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä energiasta, mutta energian hinta reagoi edelleen herkästi maailmanmarkkinassa tapahtuviin muutoksiin. Sähkön hinta on laskenut viime vuoden tasoista, mutta pysyttelee edelleen yleisesti Keski- ja Itä-Euroopassa aiempia vuosia korkeammalla. Vuonna 2023 koettu sähkön kysynnän lasku Euroopassa on pysähtynyt, ja kulutus oli toisen vuosineljänneksen aikana EU-alueella hieman edellisvuotta korkeammalla tasolla.

Etenkin globaaleihin päästövähennys-, energiaomavaraisuus- ja kiertotaloustavoitteisiin pääsemiseksi tarvitaan jatkossa yhä enemmän yksityistä pääomaa

Pitkään jatkunut pehmeämpi suhdanne on pitkittänyt rahoitusjärjestelyiden toteutumista ja vaikuttanut meneillään olevien ja suunniteltujen projektien aikatauluihin bioteollisuuden toimintaympäristössä. Tämä on lisännyt vaihtelua myös kohdeyhtiöiden rahoituskierroksien arvostustasoissa. Tiettyjen raaka-aineiden heikko saatavuus ja/tai korkea hinta sekä geopoliittiset jännitteet luovat epävarmuutta, joka hidastaa hetkellisesti myös uusien kiertotalouteen ja biopohjaisiin materiaaleihin perustuvien tuotteiden ja ratkaisujen läpilyöntiä. Toimintaympäristössä on kuitenkin nähtävissä merkkejä positiivisesta käänteestä, ja pitkällä aikavälillä kestävyyselementtien odotetaan ohjaavan asiakkaiden päätöksentekoa entistä vahvemmin.

Bioteollisuuden tuotteiden kysyntään vaikuttavat EU:n päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet vuoden toisen neljänneksen aikana, ja futuurit indikoivat nousupainetta. Yleinen hintataso on kuitenkin edelleen maltillinen. Kivihiilen hintataso on vaihdellut talouden yleisen epävarmuuden ja geopoliittisen tilanteen mukaan, mutta se on huomattavasti alhaisempi vuoden 2022 ennätystasoihin verrattuna. Kotimaisen kuitu- ja energiapuun hinnat ovat nousseet huomattavasti alkuvuoden tasoista ja ovat ennätyskorkeat. Tämä johtuu tarjonnan vähentymisestä Venäjän tuonnin loputtua ja puun energiakäytön lisääntymisestä.

Kiinteistömarkkinoilla toinen vuosineljännes oli aktiviteetiltaan vielä maltillinen mutta nousujohteinen verrattuna vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Ostajien ja myyjien näkemykset kohteiden hinnoittelusta ovat lähentyneet toisiaan, mikä on piristänyt kaupankäyntiä. Transaktiovolyymit jäivät kuitenkin viime vuoden toista neljännestä alhaisemmiksi. Kansainväliset sijoittajat edustivat noin puolta kokonaisvolyymista.

Vakuutusosakeyhtiö Garantian vakuutustoiminnan toimintaympäristössä taloudellinen epävarmuus piti kuluttajaluottamuksen edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa matalammalla tasolla ja asuntomarkkinoiden aktiviteetti säilyi vaimeana. Matalalla tasolla säilynyt asuntokauppavolyymi vaikutti merkittävästi yhtiön asuntolainatakausten myyntiin. Suomessa pitkään jatkunut heikko suhdannetilanne on myös näkynyt työttömyyden hienoisena kasvuna, mutta yhtiön asuntolainatakausasiakkaiden luottokelpoisuus on pääosin säilynyt kuitenkin hyvänä, eikä takauskannan riskiasemassa tapahtunut olennaisia muutoksia. Asuntokaupan odotetaan vilkastuvan keskipitkällä aikavälillä, ja sen seurauksena myös asuntolainatakausvolyymin odotetaan kääntyvän kasvuun.

Edelleen vaisuna pysytelleen taloudellisen aktiviteetin seurauksena yritysten investointihalukkuus on säilynyt matalalla tasolla ja vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut nousuaan. Yritysrahoituksen kysyntä on säilynyt vaatimattomana. Garantian takauskannan yritysvastapuolien luottokelpoisuus on kuitenkin säilynyt vakaana. Sijoitusmarkkinoiden kehitys oli alkuvuonna vahvaa.