Toimitusjohtajan katsaus Q3/2023

Edistimme uusiutuvaan energiaan, kiinteistöihin ja bioteollisuuteen keskittyvää strategiaamme suunnitelmien mukaan vuoden 2023 kolmannen vuosineljänneksen aikana. Vaikka toimintaympäristö on ollut haasteellinen, vihreää siirtymää tukevat pääomarahastomme ovat vastanneet sijoittajien kysyntään.

Sekä pääomarahastoliiketoiminta että Garantian takausvakuutustoiminta kehittyivät kolmannella neljänneksellä hyvin, ja konsernin jatkuvat tuotot kasvoivat 9,8 prosenttia. Konsernin liikevaihto oli 13,1 miljoonaa euroa ja liikevoitto 5,7 miljoonaa euroa vastaten 43,5 prosentin liikevoittomarginaalia. Liikevaihto ja liikevoitto laskivat odotetusti vertailukaudella tapahtuneen onnistuneen irtautumisen vuoksi.

Pääomarahastot-segmentin jatkuvat tuotot kasvoivat 21,6 prosenttia 6,5 miljoonaan euroon ja liikevoitto oli 2,7 miljoonaa euroa vastaten 32,3 prosentin liikevoittomarginaalia.

Uusiutuvan energian liiketoiminta ilmoitti kolmannen vuosineljänneksen alussa keränneensä ensimmäisellä varainhankintakierroksella 286 miljoonaa euroa kuudenteen rahastoonsa, Taaleri SolarWind III:een. Pidämme tulosta onnistumisena nykyisessä toimintaympäristössä. Useat sijoittajat tekevät rahastosta parhaillaan due diligence -selvityksiä, joten odotamme kysynnän jatkuvan vahvana myös tulevilla varainhankintakierroksilla. Tavoitteenamme on kerätä sijoittajilta Taaleri SolarWind III -rahastoon 700 miljoonaa euroa. Liiketoiminnassa käynnistettiin katsauskaudella elinkaarensa loppuvaiheessa olevien Taaleri Tuuli II- ja Taaleri Tuuli III -rahastojen irtautumisvalmistelut.

Kiinteistöliiketoiminta jatkoi kolmannella vuosineljänneksellä uusien sijoitustuotteiden kehittämistä. Lisäksi se keskittyi rahastojen omistamien kiinteistöportfolioiden kannattavuuden optimointiin sekä elinkaarensa loppuvaiheessa olevien rahastojen irtautumisvalmisteluihin.

Bioteollisuusliiketoiminta jatkoi katsauskaudella Taaleri Bioteollisuus I -rahaston potentiaalisten kohdeyhtiöiden kartoittamista ja mahdollisten sijoituskohteiden due diligence -prosesseja. Uuden venture capital -rahaston valmistelun lisäksi liiketoiminto edisti Joensuuhun rakennettavan torrefioitua biomassaa valmistavan laitoksen rakennusvaihetta ja viimeisteli hankkeen rahoituksen. Biomassalaitoksen rakennustyöt ovat käynnistyneet katsauskauden jälkeen.

Strategiset sijoitukset -segmentissä Garantia on jatkanut hyvää tuloskuntoa asuntomarkkinoiden vaisuudesta huolimatta. Garantian vakuutuspalvelutulos oli 3,6 miljoonaa euroa ja yhdistetty kulusuhde parani ennestään erinomaiselta tasolta 22,0 prosenttiin. Garantian sijoitustoiminnan nettotuotot olivat 0,7 miljoonaa euroa ja sijoitustoiminnan tuotto käyvin arvoin 1,4 prosenttia korkotason noustua edelleen.

Olemme valmistelleet Taalerin strategiapäivitystä, ja julkistamme päivitetyn strategiamme ennen 22.11. järjestettävää pääomamarkkinapäivää. Pääomamarkkinapäivän esitykset avaavat Taalerin suunnitelmia strategian toteuttamiseksi, arvon luomiseksi ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Pääomamarkkinapäivää voi seurata kaikille avoimen webcast-lähetyksen kautta osoitteessa https://taaleri.videosync.fi/cmd-2023/register alkaen klo 13.00. Toivotan kaikki osakkeenomistajamme ja pääomamarkkinoiden edustajat tervetulleeksi seuraamaan tapahtumaa ja mukaan Taalerin uudelle strategiakaudelle!